Over ons

Appademic bouwt maatwerk websites en applicaties voor ambitieuze organisaties die online willen excelleren. De Appademic-familie bestaat uit gedreven professionals met kennis van zaken. We blinken uit in het bouwen van websites, web-apps en mobiele apps. 

Contact

Appademic
Radesingel 47
9711 EH Groningen

050 211 0070
info@appademic.nl

Top 10 webdesign trends in 2024

We hebben 2023 achter ons gelaten en gaan met veel creativiteit 2024 in. De ontwikkelingen volgen elkaar in de steeds digitalere wereld snel op, daarom vinden wij het belangrijk om constant up-to-date te blijven en bovenop de trends te zitten. Sommige trends zijn van korte duur, terwijl andere trends blijvend zijn en niet genegeerd kunnen worden. In dit artikel verkennen we de webdesign trends waarvan wij denken dat deze in 2024 een belangrijke rol gaan spelen.

Ben je klaar om jouw website naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe je de nieuwste webdesign trends kunt omarmen en de concurrentie voor kunt blijven. We nemen een inspirerende duik in webdesign anno 2024.

1. Micro-interacties

Micro-interacties zijn kleine geanimeerde elementen of visuele elementen die reageren op gebruikersacties, zoals het indrukken van een knop of het scrollen door content. Deze interacties zijn cruciaal voor de gebruikservaring van digitale producten. Door subtiele bewegingen toe te voegen, zoals een overgangseffect bij het laden van een pagina of het veranderen van de kleur van een knop wanneer erop wordt geklikt, verbeteren micro-interacties de interactie tussen gebruikers en websites.

Micro interacties

2. Skeuomorfisme

Skeuomorfisme in webdesign is weer in opkomst. Het verwijst naar het ontwerpen van digitale elementen die visueel en functioneel lijken op hun echte tegenhangers. Het doel is om de gebruikerservaring intuïtiever en vertrouwder te maken. Bijvoorbeeld, het gebruik van digitale knoppen die eruitzien als fysieke knoppen of het imiteren van het gedrag van een echte flip-over voor het bladeren door digitale pagina’s. Deze ontwerpkeuzes helpen gebruikers sneller vertrouwd te raken met de interface en deze moeiteloos te navigeren.

3. Op maat gemaakte illustraties

Op maat gemaakte illustraties zijn een geweldige manier om een unieke identiteit en merkbeleving te creëren. Door speciaal ontworpen illustraties toe te voegen die passen bij de merkidentiteit, kun je ervoor zorgen dat jouw website zich onderscheid van de concurrentie. Standaard stockillustraties zijn daardoor eindelijk verleden tijd.

Op maat gemaakte illustraties

4. Video headers zijn verleden tijd

Video headers waren lange tijd populair om direct de aandacht van bezoekers te trekken, maar ze kunnen de laadsnelheid en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Een pagina met een video header laadt vaak traag en werkt afleidend, waardoor de inhoud en de navigatie minder toegankelijk zijn.

In plaats daarvan is het beter om gebruik te maken van stilstaande afbeeldingen met een duidelijke play-knop. Op deze manier behoud je de impact van een video, maar behoud je ook de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je website. Gebruikers hebben nu de controle over het afspelen van de video en kunnen zelf beslissen wanneer ze deze willen bekijken. Video headers kunnen daarnaast ook vervangen worden door de volgende trend: Simplistische headers.

5. Simplistische headers met alleen tekst

Headers met alleen tekst zijn een opvallende trend geworden in webdesign. In plaats van traditionele achtergrondafbeeldingen te gebruiken, vertrouwen ontwerpers op opvallende typografie om de aandacht van gebruikers te trekken.

Door te kiezen voor gedurfde lettertypes en creatief gebruik te maken van typografie, kun je belangrijke informatie in de header meteen benadrukken. Dit zorgt voor een minimalistische en eigentijdse uitstraling. Het accentueren van de tekst in plaats van afbeeldingen kan een krachtig visueel effect creëren en de boodschap van jouw website direct communiceren.

Simplistische headers

6. AI

AI gaat een steeds belangrijkere rol spelen in webdesign, met tools die ideeën genereren, teksten schrijven en AI-gestuurde webontwerpen creëren. Deze tools helpen ontwerpers om snel en efficiënt te werken en gepersonaliseerde ontwerpen te maken op basis van gebruikersdata. De mogelijkheden van AI worden steeds groter en het zal dan ook een steeds grotere rol gaan spelen. Het biedt een frisse benadering en draagt bij aan het creëren van unieke gebruikerservaringen.

7. Gradients

Gradients zijn opnieuw populair aan het worden. Waar eenvoudige kleurovergangen voorheen dominant waren, zien we nu dynamische en contrastrijke kleurenmixen met grain-effecten die een speelse en visueel opvallende stijl creëren.

Gradients voegen diepte en emotie toe aan ontwerpen, waardoor digitale ervaringen visueel aantrekkelijker worden. Door verschillende kleuren subtiel te laten overvloeien, ontstaat er een visueel interessant effect dat de aandacht van gebruikers trekt en een hedendaagse uitstraling geeft aan websites en apps.

Gradients

8. Toegankelijke websites

Digitale toegankelijkheid

Het wordt steeds belangrijker om er voor te zorgen dat websites digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. Met de invoering van de European Accessibility Act per juni 2025 moeten alle websites die na de invoeringsdatum gemaakt worden voldoen aan bepaalde toegankelijkheidseisen conform de WCAG 2.1. Dit betekent dat ontwerpers rekening moeten houden met gebruikers met verschillende beperkingen, wat leidt tot ontwerpen die inclusief en toegankelijk zijn. Denk aan duidelijke typografie, voldoende contrasten, goede structuur en de mogelijkheid om de website zonder muis of trackpad te bedienen.

Nieuwe Google rankingmethodes

Ook in 2024 voert Google weer verschillende wijzigingen aan aan het zoekalgoritme. Google introduceert INP (Interaction to Next Paint) als een nieuwe rankingfactor. INP meet hoe snel een gebruiker een visuele reactie ziet na een interactie, zoals het klikken op een knop. Websites die snel reageren op gebruikersinteracties zullen hoger scoren in zoekresultaten. Dit benadrukt het belang van een goed doordacht webdesign dat zorgt voor een vlotte interactie tussen de gebruiker en de website.

9. Bento grid lay-outs

Bento grid lay-outs zijn mede bekend geworden door Apple. Hierbij wordt content verdeeld in compartimenten, waardoor het gemakkelijk is om door informatie te navigeren en deze te verwerken. Het grid is geïnspireerd op de iconische Japanse bento lunchbox, waarin elk compartiment een ander stukje eten bevat. Bento grid lay-outs zorgen voor een duidelijke visuele hiërarchie en verbeteren de gebruikerservaring door content in overzichtelijke secties te organiseren.

Bento grid-layouts

10. Mobile-first wordt mobile-second

Er zijn verschillende filosofieën over: mobile-first versus mobile-second. Het belang van desktop-first ontwerpen neemt toe, waarbij het ontwerp voor mobiele apparaten wordt verkleind in plaats van vergroot. Mobiele ontwerpen bevatten vaak minder informatie en details dan desktopontwerpen. Door te focussen op essentiële elementen en de noodzakelijke content en functionaliteiten prioriteit te geven, creëren ontwerpers gebruiksvriendelijke mobiele ervaringen.

Aan de slag

Met deze trends op zak kun je jouw website onderscheiden en nog beter maken in 2024. Wij gaan er dit jaar volop mee experimenteren om zo elke website waar we aan werken beter te maken!

Lijkt het jou leuk om samen met ons jouw website (nog) beter te maken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Pepijn Koning

Pepijn Koning

Pepijn is CTO van Appademic en geeft regelmatig een kijkje in de keuken.

De website van Appademic maakt gebruik van cookies.