Google presenteert volgende Android versie

door Alexander
26 juni 2014

Google heeft tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie de eerste details vrijgegeven van de volgende Android-versie. De nieuwe Android-versie bevat onder meer een nieuwe visuele stijl en een snellere runtime. Google komt later deze week met een previewversie voor de Nexus 5 en 7.

De volgende versie van Android, die momenteel nog enkel bekend staat als de ‘L-release’, is visueel opgebouwd rondom Google nieuwe designrichtlijnen, die Google ‘Material Design’ noemt. Daarbij worden apps opgedeeld uit verschillende visuele lagen die elk diepteinformatie hebben. Die informatie wordt ingezet bij animaties zodat delen van de interface los van elkaar kunnen bewegen en over elkaar heen kunnen bewegen.

Google heeft het notificatiesysteem in de L-release verder uitgebreid. Zo worden notificaties nu weergegeven op het lockscreen en ook is het mogelijk om notificaties als een kleine popup te tonen, boven de draaiende app. Deze Heads Up-notificaties zitten deels al ingebakken in Android 4.4, maar waren nog niet geactiveerd. Recentelijk kwamen er mods uit waarmee deze functionaliteit ontsloten kon worden.

In Android L moet het eenvoudiger worden om een toestel te ontgrendelen. Zo kan een pincode of patroon op het lockscreen in bepaalde gevallen uitgeschakeld worden. Dit kan bepaald worden aan de hand van een locatie, maar ook bijvoorbeeld de nabijheid van bepaalde bluetooth-apparaten, zoals een smartwatch.

De mobiele versie van Chrome zal in Android L nauwer geïntegreerd worden met het besturingssyteem, waarbij openstaande tabs in hetzelfde menu als openstaande apps getoond worden. Ook bevat de L-release een do not disturb-modus, een nieuw settings-paneel en een vernieuwd onscreen-toetsenbord.